dijous, 1 de gener del 2009

Bon any, malgrat tot


Be, ja han passat casi totes les festes. Encara no tenim el nou model de finançament però no passa res. Un engany més. Una nova promesa no complida. Es alarmant que ja no ens immutem. El Rei, si es que serveix d’alguna cosa, hauria de destituir a tot al govern central i a tots els seus ministres per incompetents i mentiders. Tenim una llei aprovada per un Parlament. Votada a un referèndum. Aprovada pel Congres de Diputats. De que serveix? Tu incompleixes una llei i ho pagues. Te alguna responsabilitat un govern que no respecte una llei? Patètic. Indignant. Trist. Potser un dia haurem de donar un cop a la taula i dir prou. Fa massa temps que dura això.

Es parla des de el Govern central de moderació salarial i des de la patronal de congelació (El desembre congelat, confús es retira). El salari mínim puja un 4% (he dit el que textualment posa, no que com a mínim el salari pujarà un 4%). Els funcionaris, aquells que diuen que no s’han de preocupar per la continuïtat de la seva “feina”, tindran una “moderada” puja del 3,5%. En el moment d’escriure aquest “post” es parla d’un IPC interanual del 2% encara que el govern creu que rondarà l’1%.

Continuem amb la moderació dels preus regulats. El Bicing puja un 25%. La targeta més utilitzada del bus i metro de Barcelona casi un 7%. Rodalies de Renfe un 6%. Els taxistes ja van començar fa un mes amb un moderat 6,2%. L’aigua, allò tant dolent que ens raja de l’aixeta, un 8%. Els peatges de l’autopista entre un 4 i un 4,5%. Perquè no es digui que soc alarmista, la bombona de butà i el gas natural baixen entre un 1,5 i 2%. Si això és regular, buf !!!. El “robatori” gegantí del sistema financer internacional deien que es devia a la manca de regulació. Si anar sempre uns quants puntets per sobre de la inflació es regular, millor que comencem a des-regular coses.

El misteri del preu de la benzina i gasoil es més misteriós que el misteri de la Santíssima Trinitat. El darrer any ens deien que el preu de determinats productes alimentaris pujaven degut al fort augment de les matèries primeres. A la benzina l’hi passava el mateix. El preu del petroli d’un any a l’altre a passat de 95$ a 40$ barril. El preu de la benzina ha passat de 1,115 al gener a 0,861 al mes de desembre. Crec que la proporció no es exactament la mateixa. Potser la millor opció a hores d’ara es comprar accions de les petrolieres, ja que sembla que tenen un gran marge o “bonos del Estado”, perquè sembla que tampoc redueixen la seva part (que no és poca).

Podríem estar una bona estona donant xifres i mes xifres, es pot jugar molt amb elles, però la veritat es que al final et dona la sensació de que tot plegat es un gran engany. I sembla que d’això es tracta. Marejar la perdiu dia si dia també i qui any passa any empeny. La transparència no es posar-se una tauleta de més o de menys o donar les explicacions pertinents. La transparència es dir la veritat i com mes simple s’expliqui millor per tots. Aquest any demano els que es demana a tots els anys quan comencen però sobretot sinceritat i simplicitat. Les coses no ens les podem fer tant complicades. Bon any, malgrat tot.


6 comentaris:

Nicaragua Sandinista! ha dit...

"totalmente de acuerdo jose maria!!" ( Domingo Balmaña dixit ).

frase d'una dona del voltant dels 60 anys, d'un humil poble prop de una mutanya màgica, i famaceutica... " es que al final, no tindrem cap mes opció que agafar les armes!!! ".

I això que diuen que amb els anys et tornes mes moderat!!!

Moral (Moraleja): Si els d'avui fossim com els d'abans, tot això no passaria!

Unknown ha dit...

Hola. Dons bon any i aprofita per anar a Londres a veure els teus amics de Pharma ara que la lliure = 1 euro!!!!!

Isaac ha dit...

"Totalmente de acuerdo" Pilota picada dixit.

Saps què, que passo de tot... és trist però és així.
Finançaquè?
On són les armes? A Israel?
Pharma? Qui és Pharma?

Isaac

KENNEDY ha dit...

BLOG 13 GENER 2009.

El nostre admirat propietari del Blogg parla d’uns temes de gran actualitat, l’Estatut (lligat amb el nou finançament) i la pujada inexplicable dels preus públics pel 2009, tenint en compte l’augment de l’IPC publicat oficialment, té raó, la comparativa és vergonyosa.

No obstant, el nostre estimat blogger em dona oportunitat per parlar del primer tema; l’Estatut.

L’Estatut que tenim “potes enlaire” és a dir, impugnat davant el Tribunal Constitucional (TC) per obra i gràcia del PP, es una Llei Orgànica, i com a tal només el propi TC pot reconèixer la seva constitucionalitat.

La LOFCA també és una llei orgànica, aquesta no està impugnada, i si compares les dues “lleis orgàniques” xoquen frontalment amb el tema principal; els diners.

Mentre l’Estatut proposa un tracte bilateral Estat-Catalunya, quant el finançament, la LOFCA defensa el finançament multilateral tenint en compte que qui més té, més paga.
La LOFCA coincidiex amb el Títol VII d’ecònomia i hisenda i coincideix amb el Títol VIII de l’organització territorial de l’Estat , de la Constitució Espanyola, l'Estatut , no.

L’Estatut té a favor que ha estat sotmesa a Referèndum pel poble català, però, per altre banda té en contra que conec gran part del “poble català” que ni van anar votar l’Estatut, ni en blanc, ni en verd ni en res, vaja , ni punyetera idea del que és, ni els importava un rave, i molts son amics, familiars, coneguts meus . Només cal repassar l’índex d’abstenció d'aquell dia i et quedes "flipant" l’Estatut fou aprovat per menys de la meitat del poble català, va anar ben just. Lamentable.

L’Estatut és una llei legal del tot, molt currada per gent molt competent i a més ha estat aprovada pel Parlament i pel Congreso de los Diputados i a més referendada ( ejem) pel poble català. Però el recolçament moral dels catalans, és el que és, i si la gent hagués estat més responsable i hagués anat a votar amb un 80% del cens, per exemple, a favor de l’Estatut, tinc la impressió que ara les coses serien diferents.

El meu sogre sospita que el Zapatero és Masó, no ho sé si ho és, però tonto no és, i se'n recorda de l'index d'abstenció del Referendum i a més sap que el TC també pot tombar l’article del finançament de l’Estatut i encara hauríem de tornar les “peles” si ens les haguessin avançades, per això el tio dorm ben tranquil i de moment no ens ensenya els diners.

Per aixo ens fotran un disgust i al final tindrem una mica el que ens mereixem, o sigui que a pagar i a callar.

Perdoneu l'excés.

Salutacions.

Unknown ha dit...

Potser no es dirà Ginés però si Genís!!!!!!
;-)

Lluís ha dit...

Uf, crec q fa dies d'aixo, Sylvia.